Звіт

про виконану роботу підприємством КП «Тепловик» щодо відшкодування різниці в тарифах (для відновлення подачі гарячої води та опалення)

Шановні споживачі теплопостачання!

КП «Тепловик» хоче коротко поділитися з вами своїми нагальними проблемами, а саме: шляхи пошуку грошей для безперешкодного початку опалювального сезону та подачі гарячого водопостачання.

За літній міжопалювальний ремонтний період нашим підприємством виконана гігантська дорого вартісна робота по заміні стальних теплових мереж на попередньоізольовані та виходу на фінішну пряму завершення проєкту об’єднання 3-х котельних на базі однієї, що надасть можливість зекономити наші і Ваші гроші.

Фінансова ситуація виглядає наступним чином:

Станом на 01.09.2020 КП «Тепловик» заборгувало:

НАК «Нафтогаз» 71,5 млн грн (борги за 2015 – 2020 роки).

– ПАТ «Хмельницькоблгаз» 5 млн. грн. (борги за розподіл природного газу 2020 року)

Сума грошей, які винен КП «Тепловик» 71,5+5=76,5 млн. грн.

Борг населення перед КП «Тепловик» складає 13,6 млн грн (і ми ведемо претензійну роботу про що напишемо окрему статтю)

Борг держави перед КП «Тепловик» 62,5 млн. грн. (різниця в тарифах за 2015-2020 роки).

Сума грошей, які винні для КП «Тепловик» складає 13,6 + 62,5 = 76,1 млн. грн.

Таким чином якби з КП «Тепловик» розрахувались всі хто винен, то КП «Тепловик розрахувалось зі своїми надавачами послуг та в нас був би газ та гаряча вода круглий рік.

Цю статтю я хочу присвятити звіту що ж зробили спеціалісти КП «Тепловик» щоб отримати різницю в тарифах від держави (нагадаю що якби ми погасили заборгованість перед ПАТ Хмельницькоблгаз – то в місті була би гаряча води все літо).

Що ми зробили, та який отримали результат.

  1. КП «Тепловик» подало до суду на Мінрегіон, Мінфін та НКРЕКП щодо різниці в тарифах, яка за законом має відшкодовуватись тим органом, який затвердив економічно необґрунтовані тарифи. Судитися з державою дуже важко, і ми програли цей суд.
  2. КП «Тепловик» звернулося до міської ради за допомогою.

Результат:

А) Рішення сесії від 28.08.2020 р. № 26/42/VII про зміни до бюджету міста, і виділені для КП «Тепловик» 5 млн грн (для погашення боргу за газ). Рішення є, чекаємо кошти.

Б) Рішення сесії від 28.08.2020 р. № 25/42/VII (дозвіл) оформити кредит під гарантії міської ради на суму до 5 млн. грн. (для закінчення розпочатої модернізації та часткового погашення заборгованості. Кредит оформляється, на це потрібен час.

  1. Звернення до Хмельницької обласної державної адміністрації та губернатора.

Результат:

А) відповідь з підтвердженням наявності різниці в тарифах в розмірі 62,5 млн. грн. та запевнення, що відповідний законопроект по виділенню субвенції на погашення різниці в тарифах розробляється депутатами Верховної Ради, та має бути прийнятий і кошти підприємству будуть виділені.

Б) Лист про розробку законопроектів на рівні держави.

  1. Звернення до Міністерства Фінансів України.

Результат – відповідь.

  1. Звернення до Міністерства розвитку громад та територій України.

Результат – відповідь.

  1. Звернення до президента України.

Результат – поки що ми не отримали відповіді.

  1. Робота з асоціацією «Укртеплокомуненерго»

Результат – багато напрацювань та підготовки законопроектів, звернення від імені асоціації до міністерств, НКРЕКП, президента, прем’єр міністра та інше  (не будуємо всього публікувати бо це до сотні листів та відповідей)

Грошей ми поки що не отримали. Але у Верховній Раді  вже винесено до порядку денного законопроект № 3800-1від 17.07.2020 р. «Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу»,  цим законопроектом пропонується вжити заходів щодо списання заборгованості споживачів перед газопостачальними підприємствами, та заборгованість газопостачальних підприємств перед оптових продавцем, що виникла у зв’язку із не виставленням побутовим споживачам обсягів газу приведених до стандартних умов. Вказане призведе до стримання напруги в суспільстві та дозволить оздоровити фінансовий стан комунальних теплопостачальних підприємств.

Також проходять погодження по комітетам Верховної Ради законопроекти, які вкрай потрібні нашому підприємству:

№ 2458 від 15.11.2019 р. «Про внесення змін до деяких Законів України щодо впорядкування надання житлово-комунальних послуг» від 15.11.2019р.. Витрати, пов’язані із укладенням договорів у письмовій формі, перекладаються на тарифи та, відповідно, сплачуються споживачами. Отже доцільно спростити діючу процедуру укладення договорів. Згідно із законопроектом публічні договори про надання комунальних послуг запроваджуються для споживачів послуг у багатоквартирних будинках у разі, якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір;

№ 3508 від 20.05.2020р. «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення», метою прийняття проекту закону є оновлення механізму врегулювання кредиторської заборгованості (реструктуризація, списання пені/штрафів) підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення за енергоносії, яке забезпечить їх сталу роботу та отримання споживачами своєчасних та якісних комунальних послуг.

У зв’язку з карантином Верховна Рада тимчасово припинила свою роботу в сесійній залі, та ми сподіваємось, що найближчим часом будуть прийняти закони, які так потрібні всій галузі теплопостачання.

Можливо, хтось скаже, що ми мало чого зробили, і підкаже нам, що потрібно було ще зробити. Але ми прагнули розрахуватись з боргами у законний спосіб та подати гарячу воду нашим користувачам.

Шановні споживачі!

Ми переконані, що тепло у ваших оселях можуть забезпечити лише наші з вами спільні зусилля і розуміння спільної відповідальності за свої обов’язки. Зі свого боку підприємство зробить все від нього залежне, щоб тепло та гарячу воду доставити до кожної оселі, а від вас ми чекаємо лише розуміння та своєчасних розрахунків за отримані послуги.

 

З повагою директор КП «Тепловик» Олександр Душенко

 

 

Post Navigation