ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» забрала гроші з рахунку КП «Тепловик»  через АТ «Ощадбанк» всупереч власним обіцянкам

Шановні споживачі теплопостачання, хочемо проінформувати Вас, в яких умовах ми працюємо та через які складнощі приходиться проходити адміністрації підприємства, щоб функціонувати.

Відповідно до договору постачання природного газу, укладеного між ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» та КП «Тепловик», ми відбираємо обсяги природного газу для виробництва теплової енергії споживачам міста. З жовтня 2021 року по січень 2022 року підприємство проводило своєчасні розрахунки за спожитий природний газ у відповідності до умов договору та додаткових угод.

22 – 23 лютого 2022 р. підприємство отримало з місцевого бюджету кошти для проведення чергових розрахунків за спожитий природний газ, відповідні платіжні доручення за природний газ були відправлені на ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг». Але Казначейство ці платежі не провело і кошти казначейською службою повернуто на рахунок Виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради уже під час воєнного стану.

Із-за цієї ситуації  в лютому місяці КП «Тепловик» вперше не виконав умови договору щодо своєчасних розрахунків. Розрахунки споживачів за послуги постачання теплової енергії знизились із-за форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), зокрема, військової агресії російської федерації проти України, що стало підставою для введення воєнного стану із 5 години 30 хвилин 24 лютого 2022 р. на всій території України.

Компанія «Нафтогаз Трейдинг» будто би з розумінням віднеслась до цього питання, повідомили нас та розмістили ще 25.02.2022 на сайті звернення до своїх клієнтів, де зазначили:

«До уваги споживачів!

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» на строк дії воєнного стану в Україні забезпечить:

1.1. Реєстрацію всіх споживачів, з якими Товариством укладені договори постачання природного газу, в реєстрі споживачів Товариства на інформаційній платформі Оператора ГТС, в тому числі споживачів, у яких наявна прострочена заборгованість за поставлений природний газ.

1.2. Включення в реєстр споживачів Товариства контрагентів, до яких були застосовані заходи припинення газопостачання шляхом виключення з реєстру споживачів.

1.3. Здійснення передачі природного газу за договорами купівлі-продажу з постачальниками природного газу без надання безвідкличної безумовної банківської гарантії, в тому числі за наявності простроченої заборгованості за поставлений природний газ.

1.4. Призупинення договірного списання з рахунків підприємств на рахунок ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», передбаченого Договорами про договірне списання, укладеними теплопостачальними підприємствами відповідно до умов п.5.2 Договорів постачання природного газу, а також укладеними газопостачальними підприємствами відповідно до умов п.14 Індивідуального договору до Рамкового Договору купівлі-продажу природного газу на строк дії воєнного стану.

1.5. Не застосування права Товариства на дострокове розірвання в односторонньому порядку Договорів про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ та права на здійснення заходів щодо дострокового стягнення непогашеної суми заборгованості за такими Договорами.»

 

Але чомусь 19 квітня 2022 року платіжним дорученням відповідно до договору про договірне списання АТ «Ощадбанк»  здійснено списання коштів з рахунку підприємства під час форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) – військового нападу росії на Україну та введення воєнного стану на всій території України.

Форс-мажорні обставини, засвідчені Торгово-промисловою палатою України і підтверджують обставини, що з 24 квітня 2022 року до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності по договору, виконання умов якого стало неможливим у встановлені терміни внаслідок настання таких форс-мажорних обставин.

На жаль під час воєнного стану рівень оплати споживачів за послуги з постачання теплової енергії знизився і підприємство вимушене раціонально планувати використання обігових коштів. Тариф на послуги постачання теплової енергії, який ми застосовуємо, був затверджений у 2018 р. Допомога з місцевого бюджету, так, як передбачалось  Меморандумом, не надається. Та, незважаючи на ці проблеми, підприємство проводило самостійно розрахунки за спожитий природний газ.

19 квітня 2022 року, відповідно до розпорядження міського голови, закінчився опалювальний сезон і підприємству необхідно не порушувати законодавство та вчасно розрахувати працівників, операторів котелень та виплатити їм заробітну плату і, відповідно, перерахувати обов’язкові платежі до бюджету, що пов’язані із виплатою зарплати, також виплачувати заробітну плату працівникам, які продовжують працювати, підтримувати економіку своєю працею в місті і в Україні під час воєнного стану.

Звичайно, ми вимагаємо відповідь у вищевказаних установ, як це стало можливим, списувати кошти з рахунків Тепловика, щоб підприємство обанкрутити і знищити, всупереч власним обіцянкам, під час війни!

Сподіваємось знайти вихід, очікуємо розуміння, в нас спільна задача – вистояти і перемогти, зберегти наші підприємства, також зобов’язуємось погасити заборгованість перед газопостачальником у розумний термін після завершення воєнного стану.

Вкотре звертаємось до Вас, шановні споживачі, комунальні послуги необхідно терміново оплатити, борг населення за послуги теплопостачання становить близька 28 мільйонів гривень!

З повагою, директор КП «Тепловик» Олександр ДУШЕНКО

Post Navigation