Шановні абоненти!

КП «Тепловик» м.Старокостянтинів, в зв’язку з неодноразовими зверненнями до підприємства абонентів з питанням встановлення індивідуальних лічильників або приладів розподілювачів тепла, вирішила надати роз’яснення щодо вищезазначених запитань: Так нами було проаналізоване законодавство, щодо вищезазначених запитань. У законодавчих актах, що є діючими на даний час, дійсно вказується про можливість встановлення індивідуальних квартирних лічильників а також вказується про можливість встановлення вузлів розподільного обліку.

У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 10.10.2018 № 829 та наказу Мінрегіону від 09.08.2018 № 205 про  Порядок оснащення окремих приміщень у будівлях вузлами розподільного обліку/приладами-розподілювачами теплової енергії та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку, квартирний лічильник тепла може бути встановлено лише у квартирах з горизонтальною системою опалення. У нашому місті Старокостянтинів дані системи опалення відсутні.

В свою чергу у нашому місті багатоквартирні житлові будинки обладнані вертикальною системою опалення. При вертикальній системі опалення можливе лише встановлення вузлів розподільчого обліку які встановлюються на кожний радіатор.

Вузол розподільного обліку – вузол обліку (квартирний лічильник), що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів.

Відповідно до частини першої – сьомої статті 4 Закону оснащення окремих приміщень у будівлях вузлами розподільного обліку теплової енергії (квартирним теплолічильником) здійснюється у разі наявності технічної можливості, яка визначається у порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів – розподілювачів теплової енергії.

Вузли розподільного обліку теплової енергії (квартирні теплолічильники) не встановлюються  у випадках, коли це технічно неможливо.

У такому разі для визначення обсягу теплової енергії, спожитої на потреби опалення, на всіх опалювальних приладах (крім розташованих у приміщеннях (місцях) загального користування багатоквартирних будинків) повинні бути встановлені прилади-розподілювачі теплової енергії, крім випадків, коли це економічно недоцільно.

Зазначені прилади-розподілювачі теплової енергії не є засобами вимірювання кількості тепла, вони слугують для визначення фактичної частки споживання тепла окремим споживачем в системі загальнобудинкового обліку з відповідним технічним обладнанням, пристроями та програмним забезпеченням.

Окремо звертаємо увагу, що згідно частини другої пункту четвертого

статті 10 Закону, показання приладів-розподілювачів теплової енергії використовуються при розподілі теплової енергії між споживачами виключно за умови, що такими приладами оснащено не менш як 50 відсотків опалювальних приладів (крім розташованих у приміщеннях (місцях) загального користування багатоквартирних будинків) у будівлі.

Разом з тим на виконання вимог Закону наказом Мінрегіону від 09.08.2018 № 205 затверджено Порядок оснащення окремих приміщень у будівлях вузлами розподільного обліку/приладами-розподілювачами теплової енергії та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 31.08.2018 за № 981/32433 (далі – Порядок). Зазначеним документом передбачено технічні вимоги до розміщення вузлів розподільного обліку теплової енергії. Зокрема відповідно до пунктів 5 та 14 Порядку усі опалювальні прилади при застосуванні вузлів розподільного обліку теплової енергії або приладів-розподілювачів теплової енергії обладнуються автоматичними регуляторами температури повітря у приміщенні відповідно до будівельних норм; прилади-розподілювачі теплової повинні бути оснащені системою дистанційного зняття показань у відповідності вимогам ДСТУ Е1Ч 834:2017 «Вимірювачі витрат тепла для визначення тепловіддачі кімнатних опалювальних батарей. Прилади з електроживленням».

Проаналізувавши дану ситуацію, КП «Тепловик» дійшов висновку, що встановлення вузлів розподільчого обліку є недоцільним та фінансово необґрунтованим з наступних причин:

  • Нарахування будуть проводитись зважаючи на показники загально будинкового лічильника.
  • Споживачам у яких будуть встановлені вузли розподільчого обліку буде нараховуватись плата за місця загального користування.
  • Для проведення нарахування по вузлам розподільчого обліку необхідно встановлення таких вузлів у більш ніж 50% квартир в будинку.
  • Придбати автоматичні регуляторами температури повітря у приміщенні відповідно до будівельних норм
  • Прилади-розподілювачі теплової повинні бути оснащені системою дистанційного зняття показань у відповідності вимогам ДСТУ Е1Ч 834:2017

КП «Тепловик» розуміючи важкий фінансовий стан наших споживачів, просить перед тим як встановлювати вузли розподільчого обліку, проаналізувати та прорахувати усі за і проти, для того, щоб Ваші кошти не були витрачені дарма.

Для того що б підтвердити свої висновки КП «Тепловик» звернулось з листом до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з проханням роз’яснити існуючі норми законодавства, щодо встановлення квартирних лічильників та вузлів розподільного обліку. 30.11.2018р. на наш лист було надано відповідь яку ми додаємо до нашої статті.

 

Начальник юридичного відділу

Григорук С.В.

Post Navigation